WHAT?!

Om det här hade publicerats den 1 april hade jag trott att det var ett skämt, men va fan?
De kan väl inte flytta det bara sådär! Alla vet att skyttegym hör hemma i Strömsund! Tänk vad Strömsund förlorar nu! Och tränarna! Tänk de som bor där och har familj där, de kan ju inte bara flytta heller. Jävla skitbeslut. Nu är jag fan arg!

Med anledning av beslutet att flytta RIG

2010-04-20 10:22

Förbundsstyrelsens, FS, beslut i lördags att förorda flytt av skyttets Riksidrottsgymnasium, RIG, från Strömsund till Sävsjö har väckt många känslor och FS vill därför lämna några förtydliganden kring beslutsprocessen med anledning av de kommentarer som publicerats på webben.

I juni 2010 kommer Riksidrottsstyrelsen, RS, att fatta två beslut, dels om lokaliseringen av samtliga idrotters RIG, dels om antalet platser på respektive RIG för perioden 2011-2014. Inför RS beslut har en utredning gjorts av Riksidrottsförbundet, RF, angående dimensioneringen och när det gäller val av RIG-ort har intresserade kommuner kunnat ansöka om att få driva RIG. När det gäller placeringen av RIG är det Skyttesportförbundets ansvar att lämna förord för en eller maximalt två orter, dock minst 12 elever per ort, varefter RS tar det slutliga beslutet. 

För skyttesportens del gäller att:

  • SvSF idag har 34 platser vid RIG i Strömsund, men endast 27 platser utnyttjas
  • 8 elever sökt till Strömsund inför höstterminen och om alla sökande antas kommer elevantalet att vara 20, dessutom har tre elever valt att gå ett fjärde år
  • RF's utredningsgrupp föreslår en minskning till 30 platser - "främst utifrån outnyttjade platser"
  • Strömsund ansökt om fortsatt drift av RIG som etablerades 1980
  • Sävsjö ansökt om att få starta RIG - första gången kommunen ansökte var 2004
  • Sävsjö sedan 2008 driver ett regionalt skyttegymnasium med för närvarande 9 elever och 11 sökande till höstterminen 2010, dvs 20 elever i två årskurser
  • RS tillåter delning av RIG på max två orter, men såväl de bägge sökande kommunerna som vår egen utredningsgrupp motsätter sig en delning då detta skulle ge resurssänkningar som motverkar full elitsatsning på något av alternativen

Vid FS-sammanträdet i februari 2010 tillsattes en utredningsgrupp som inför styrelsemötet den 17 april presenterade sin utredning med följande förslag till beslut:

Mot bakgrund av ovan redovisade förhållanden anser vi att Hjalmar Strömerskolan i Strömsund är mest lämpat att även i fortsättningen driva SvSF:s RIG. Detta förutsätter dock att berörda sektioner förlägger en betydande del av sin verksamhet som träningsläger, landslagssamlingar och tävlingar till Strömsund.

Hela utredningen finns att läsa här.

Efter en mycket lång diskussion i FS under lördagens möte klubbades beslutet att föreslå RS flytt av Skyttesportförbundets RIG från Strömsund till Sävjö från höstterminen 2011. Eftersom det i webbkommentarerna förekommer osanna spekulationer om att allt inte gick rätt till vid beslutet vill vi förtydliga att:

  • sju röstberättigade ledamöter var närvarande
  • gevärs- och pistolsektionerna, vilka är de som har elever vid RIG idag, hade före FS-sammanträdet haft styrelsemöten med sina respektive sektioner. Både gevärs- och pistolsektionerna uttryckte oro över det vikande ansökningstalet till RIG. Efter ekonomiska och tidsmässiga överväganden hade sektionerna kommit fram till att det inte är försvarbart att förlägga en betydande del av läger, samlingar och tävlingar i Strömsund, dvs utredningens förutsättning för att valet skulle falla på Strömsund. Med detta som grund blev sektionernas förslag Sävsjö.

Efter lång diskussion uppfattade ordförande läget så att mötet var för RIG-placering i Sävsjö och föreslog att det skulle bli beslutet. Ingen ledamot begärde votering. Beslutet att föreslå flytt av RIG till Sävsjö klubbades varefter Josefine Karlsson och Claes Johansson reserverade sig mot beslutet.

FS har full förståelse för att gamla och nuvarande elever vid Hjalmarströmerskolan, tränare, skolledning, Strömsunds kommun med flera, är mycket besvikna över beslutet.

 

För Svenska Skyttesportförbundets styrelse
Kerstin Bodin
T.f. ordförande


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0